Σούνιο ονομάζεται το ακρωτήριο στο νότιο άκρο της Αττικής. Η ακτογραμμή του είναι βραχώδης και απότομη. Υψώνεται σχεδόν κάθετα από τη θάλασσα σε μεγάλο ύψος. Το Σούνιο είναι γνωστό για τη σημαντική γεωγραφική του θέση και τα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα από όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα από τα πιο όμορφα και περίφημα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας με φόντο το Αιγαίο πέλαγος. Τα τελευταία χρόνια, η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίστηκε εθνικό πάρκο λόγω της περιβαλλοντικής της αξίας.
Τουριστικά Αξιοθέατα του Σουνίου
Ναός του Ποσειδώνα
Ο αρχαίος ναός του Ποσειδώνα στο ακρωτήριο Σούνιο είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Χρυσής Εποχής της Αθήνας. Βρίσκεται πάνω από τη θάλασσα σε ύψος περίπου 60 μέτρων (200 πόδια). Κατασκευάστηκε το 444-440 π.Χ κατά την άνοδο του Αθηναίου Περικλή, ο οποίος ανακατασκεύασε και τον Παρθενώνα στην Αθήνα. Χτίστηκε στα ερείπια ενός ναού που χρονολογείται από την Αρχαϊκή περίοδο.
Η θέα από το Ναό του Ποσειδώνα είναι μαγευτική. Σε μια καθαρή μέρα μπορείτε να δείτε την Κέα, την Κύθνο και τη Σέριφο στα νοτιοανατολικά, την Αίγινα και την Πελοπόννησο στα δυτικά.
Ναός Αθηνάς Σουνιάδος
Σχεδόν 500 μέτρα νοτιοανατολικά του ιερού του Ποσειδώνα υπάρχει το τέμενος της Αθηνάς Σουνιάς. Αυτό το τέμενος αποτελείται από ένα περίφραξη που περιβάλλει το ναό της Αθηνάς και ένα άλλο μικρότερο ναό. Ένα μικρό κυκλικό περίβλημα είναι ενσωματωμένο στο μεγαλύτερο. Το Ιερό είναι προσβάσιμο από το βορρά μέσω ενός μνημειώδους Προπύλου (είσοδος). Ο ναός της Αθηνάς Σουνιάδος έχει μια πολύ ασυνήθιστη και ιδιόμορφη δομή. Πρόκειται για ιωνικό ναό με ορθογώνιο κελί που περιβάλλεται από ένα κιονοστοιχία που καλύπτει μόνο τα νότια και τα ανατολικά του κτιρίου. Ο ναός γενικά χαρακτηρίζεται από απλότητα. Δεν υπάρχει γλυπτική διακόσμηση. Στο εσωτερικό υπάρχει ένα κολοσσιαίο άγαλμα του οποίου η βάση σώζεται μέχρι σήμερα.
Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης. Χτίστηκε το 1970, αλλά εγκαινιάστηκε ως μουσείο το 1999. Την περίοδο 2007-2008, το κτίριο ανακαινίστηκε και έγινε προσβάσιμο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Στην αριστερή αίθουσα των εισερχομένων υπάρχει μια έκθεση αντικειμένων που συνδέονται με την εξόρυξη και τη μεταλλουργία του Λαυρίου. Οι επιγραφές, οι οποίες παρέχουν στοιχεία σχετικά με τις λειτουργίες των ορυχείων, είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Στη γκαλερί στην άκρη της έκθεσης υπάρχουν ανάγλυφες πλάκες από τη ζωoφόρο του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο, στις οποίες μπορεί κανείς να διακρίνει σκηνές από τη Μάχη των Κενταύρων και τη Μάχη των Γιγάντων, αλληγορίες για τη νίκη των Αθηναίων κατά των Περσών.
Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου
Το μουσείο εκθέτει τον απίστευτο ορυκτό πλούτο της Λαυρεωτικής, μιας από τις σημαντικότερες περιοχές εξόρυξης παγκοσμίως: περίπου 600 ανόργανα δείγματα διαφορετικής σπανιότητας σε αμέτρητες χρωματικές και κρυσταλλικές παραλλαγές αποτελούν εξαιρετικές γλυπτικές δημιουργίες ενός μοναδικού καλλιτέχνη, της φύσης. Μεταξύ των πιο κοινών ορυκτών, όπως η Γκαλένα, ο Σφαλερίτης και ο Αιματίτης, ξεχωρίζουν σπάνια ορυκτά που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή όπως Λαυριονίτης και Καμαριζίτης. Τα εκθέματα του μουσείου διαθέτουν επίσης ορυκτά που είναι μοναδικά παγκοσμίως, όπως o Νεαλίτης, o Θορικοσίτης και πολλά άλλα.
Εθνικό Πάρκο Σουνίου
Το Εθνικό Πάρκο Σουνίου ιδρύθηκε το 1974 και βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Αττικής. Η φύση σε συνδυασμό με τα ορυχεία του Λαυρίου συνθέτουν ένα θεαματικό τοπίο με μεγάλο ιστορικό και γεωλογικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη φυτών που αναπτύσσονται εδώ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που αναπτύσσονται αποκλειστικά στην περιοχή, όπως ειδικές ορχιδέες και δύο είδη γαϊδουράγκαθου. Χερσαίες χελώνες, λαβρίδες (ψάρια), σπάνια αρπακτικά πτηνά, θαλάσσια πτηνά και μεταναστευτικά τραγουδιστικά πτηνά μπορούν να εντοπιστούν.
Αρχαίο Θέατρο Θορικού
Το θέατρο του Θορικού είναι το παλαιότερο γνωστό θέατρο που υπάρχει. Βρίσκεται βόρεια του Λαυρίου, σχεδόν δίπλα στην πόλη, χρονολογείται στο τέλος της αρχαϊκής εποχής, μεταξύ 525 και 480 π.Χ. Σε αντίθεση με τα ελληνικά θέατρα που χτίστηκαν αργότερα, έχει ελλειπτικό και όχι κυκλικό σχήμα και ορθογώνια και όχι κυκλική ορχήστρα. Με 21 σειρές καθισμάτων, το θέατρο είχε χωρητικότητα 4.000 ατόμων. Στην ανατολική πλευρά της ορχήστρας, σκαλισμένη από βράχο, είναι η βάση του αρχαίου ναού, και ένα δωμάτιο, γεμάτο με παγκάκια, επίσης σκαλισμένο από βράχο.
Παραλίες
Το Σούνιο φημίζεται για την ομορφιά και τις παραλίες του. Μερικές από τις πιο γνωστές παραλίες του Σούνιου είναι οι εξής: Η παραλία του Πασά, ιδανική για οικογενειακές διακοπές όπως και η παραλία Ασημάκη Επιπλέον, υπάρχουν δύο κοσμοπολίτικες παραλίες με θέα τον Ναό του Ποσειδώνα, η παραλία Σουνίου και η παραλία του Cape Sounio.